Ieder mens draagt een rugzak met zich mee met daarin ervaringen uit het verleden. Vaak zit daar ballast in die je belemmert helemaal jezelf te zijn en zorgeloos en vrij in het leven te staan. Die ballast bestaat uit geblokkeerde emoties (bewust of onbewust) en beperkende overtuigingen. Om weer een HEEL mens te worden zal je deze ballast los moeten laten om zo verder te kunnen met een klein rugzakje, waarin alleen datgene zit wat je nodig hebt en gelukkig maakt.

H  van Herkennen
Dit is de fase waarin je herkent dat je een probleem hebt. Dat kan zich uiten op fysiek niveau omdat je lichaam letterlijk ziek is. Maar het probleem kan zich bijvoorbeeld ook uiten op emotioneel niveau. Waarom voel ik me vaak alleen en onbegrepen? Of misschien vraag je jezelf wel af waarom je zo’n moeite hebt je te binden.

E van Erkennen
Dit is de fase waarin je op zoek gaat naar je niet-geheelde trauma’s, inzicht krijgt en ze erkent. Bij het erkennen bedoel ik niet dat je je erbij neerlegt, hetgeen zich vaak uit in uitspraken als “ tja, het is nu eenmaal zo” of “dit is gewoon wie ik ben”. Acceptatie of erkenning betekent dat je het probleem aanvaardt zoals het op dat moment is, wetende dat jij het kunt en gaat veranderen.

E van Expressie
De volgende belangrijke, noodzakelijke stap is het naar buiten laten komen van datgene wat geblokkeerd is. Alle ballast, zoals boosheid of verdriet vindt zich in deze fase een weg naar buiten waardoor blokkades opgeheven worden. Het betekent ook een confrontatie met je diepste angsten en vraagt moed, doorzettingsvermogen en overgave.

L van Loslaten
Alle ballast die jou ervan weerhouden heeft jezelf te zijn en niet meer bij je past, mag je loslaten. De energie gaat dan weer stromen en je zult meer in evenwicht komen. Pas als je iets loslaat, ontstaat er weer ruimte!

Daar waar veel processen ophouden bij de erkenningsfase, vind ik het essentieel het gehele proces te doorlopen. Dan pas ontstaat er balans, word je weer een HEEL mens, komt er ruimte en voel je je gelukkig en vrij.